Actueel
Lees hoe we werken aan méér bio. Laat je inspireren door telers, moestuiniers, medewerkers en anderen, die geloven in 100% biologisch.
Bij De Bolster dromen we van een wereld met toekomstbestendige landbouw. Een wereld waarin de natuur zoveel mogelijk het werk doet, dankzij het vakmanschap van de teler. De biologische sector draagt zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, de dieren en de toekomstige generatie.
Het gangbare land- en tuinbouwsysteem is qua opbrengsten succesvol geweest in de afgelopen decennia. Maar veel van wat de land- en tuinbouw succesvol heeft gemaakt, is een grote uitdaging geworden.
Op deze pagina lees je het ijzersterke verhaal van biologische landbouw.
Boeren en tuinders worden gedwongen te sturen op de laagste prijs, omdat de markt daar om vraagt. De hele landbouwsector is daarom gericht op opbrengstverhoging en intensivering. Er wordt zoveel mogelijk mest gebruikt en het land wordt zoveel mogelijk gebruikt voor gewassen met een hoog rendement. Het gebruik van gewassen die belangrijk zijn voor het herstel van de bodem, maar weinig opbrengen, staat onder druk.
Om als boer in deze race to the bottem mee te kunnen blijven doen is schaalvergroting nodig, en om die te kunnen financieren, moet het nog efficiënter. En zo houdt dit zichzelf in stand.
In dit model is nauwelijks ruimte voor natuur en natuurlijke processen. Met externe negatieve effecten wordt geen rekening gehouden. Maar het enorme verlies aan biodiversiteit, de slechte kwaliteit van ons water en achteruitgang van de kwaliteit van de bodem; we kunnen dat niet blijven negeren.
Neem de bijen. Van de 115 belangrijkste voedselgewassen zijn er 87 afhankelijk van bestuiving door bijensoorten. Tegelijkertijd blijkt dat 55% van de Nederlandse bijensoorten bedreigd is of zelfs verdwenen uit Nederland.
55% van de Nederlandse bijensoorten is bedreigd of zelfs verdwenen uit Nederland.
Een wereld met toekomstbestendige landbouw, voor de makers, voor de eters en voor de planeet. Het kan. Het biologische keurmerk zorgt ervoor dat boeren en tuinders de ruimte krijgen om weer met de natuur te werken.
Dankzij het keurmerk zijn hun producten namelijk herkenbaar in de schappen. Als consument kun je een bewuste keuze maken. Als boer brengen je biologische producten daardoor meer op.
Meerprijs
Dit compenseert investeringen die boeren en tuinders doen in de natuur. Zij kunnen dankzij de meerwaarde zonder chemie en kunstmest werken, bijvoorbeeld.
Wettelijk beschermd
Het is duidelijk dat het product voldoet aan de strikte wettelijke eisen voor de biologische productie. Biologisch is namelijk een wettelijke beschermde term, die valt onder Europese wetgeving. Geen greenwashing dus.
Groeiende sector
Het betrouwbare biologische kader geeft veredelaars, zaadproducenten, telers en de verwerkende keten de kans om aan een gezonde en groeiende biologische sector te werken.
Werk mee aan nieuwe rassen, wordt een biologische teler, moestuinier of retailer. En gebruik je invloed door het goede verhaal samen groot te maken. Lees hoe ook jij mee kan helpen:
“Biologisch telen is zowel voor boeren, tuinders als moestuiniers een geweldige ervaring.”
Waar kies je voor met het biologisch keurmerk? Zowel als consument, boer of moestuinier:
Meer biodiversiteit
We gebruiken geen gif, telen meer verschillende gewassen, zorgen voor een diverser boerenlandschap, maken meer gebruik van bloemenranden en natuurlijke vijanden voor plagen en ziektes. In de biologische teelt worden ziektes en plagen voorkomen door de juiste rassenkeuze, een evenwichtige voedingsbalans, voldoende biodiversiteit en een ruime vruchtwisseling. Voedingsstoffen in de bodem worden aangevuld door natuurlijke mest en compost.
Schoon water, schone lucht
Terwijl het stikstofprobleem Nederland al jaren bezighoudt, en we de doelen op het gebied van waterkwaliteit al tijden niet halen, zorgt biologisch voor schoon water en een enorme vermindering van uitstoot. Omdat we niet met kunstmest werken, is er geen sprake stikstofdepositie. Er spoelen ook geen chemische stoffen in het water. Schoon water is beter voor dieren, planten en ons drinkwater.
Natuurlijk voedsel
Omdat er geen chemie wordt gebruikt, weet je wat je eet. Biologisch voedsel heeft meer voedingswaarden, antioxidanten, vitamine C en omega-3-vetten.
Gezonde telers
De verbanden tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van chemische middelen in de land- en tuinbouw worden steeds meer bewezen geacht. Biologische land- en tuinbouw is gezond voor telers en boeren.
Beter voor dieren
Bij de Bolster richten we ons op zaden, maar ook als het gaat om dierlijke producten is biologisch de beste keuze.
Biologisch telen is zowel voor boeren, tuinders als moestuiniers een geweldige ervaring. De kracht van de natuur gebruiken, dat gaat over vakmanschap. Geen shortcuts, maar mét de natuur een rijk bodemleven koesteren en het ecosysteem in balans houden.
Lees bijvoorbeeld het verhaal van teler Jan Willem Bakker.
“Onze grond de erfenis van de generatie voor ons.”
Biologische zaden worden volgens de bio-landbouwmethode geproduceerd. Het langste deel van het leven voor zaden, is de fase van zaadproductie. Reden genoeg om voor bio-zaden te kiezen; dan stimuleer je biologisch van start tot finish.
Biologische zaden hebben bovendien weerbaarheid opgebouwd, omdat ze in verdeling af en toe met ziekten plagen in aanraking komen. Deze weerbaarheid geven de planten ook door aan de volgende generatie. De zaden die je koopt geven daarom weerbare planten. Biologische zaden vormen een gezonde start van een biologische teelt.
Hardnekkige vooroordelen zitten het goede gesprek over biologisch voedsel nogal eens in de weg. Geredeneerd vanuit het gangbare systeem is het ook een hele omslag. We begrijpen dus best dat mensen daaraan moeten wennen.
Hoe meer mensen gaan staan voor het goede verhaal, hoe beter. Daarom gaan we hieronder in op de meest gehoorde vooroordelen. Help jij ons mee om het echte verhaal te vertellen op de plek waar jij invloed hebt?
De wereld voeden
Biologische landbouw heeft gemiddeld zo’n 20% minder opbrengst per hectare. Voor sommigen aanleiding om te zeggen dat biologisch ‘de wereld niet kan voeden’. Biologisch kan je niet los zien van het streven naar een meer plantaardig dieet. Dierlijk voedsel kost namelijk héél veel ruimte. Als we meer plantaardig gaan eten, komt er meer ruimte voor natuur én meer ruimte voor biologische landbouw. Het is bovendien dé manier om landbouw rondom natuurgebieden volhoudbaar te maken. De stikstofuitstoot is namelijk veel lager en de waterkwaliteit rondom percelen veel beter.
‘Regeneratief’ versus biologisch
De groene marketinglobby staat een groei van biologisch in de weg, door te streven naar regeneratieve landbouw. Het maakt gebruik van bestaande teeltpraktijken uit de biologische sector, maar bij ‘regeneratief’ mogen pesticiden en kunstmest nog steeds gebruikt worden. De consument wordt hierdoor op het verkeerde been gezet. Regeneratief draagt niet echt bij aan verduurzaming. Het zorgt er niet op een structurele manier voor dat een boer ruimte krijgt om met de natuur te werken. Het systeem waarin de boer primair moet inzetten op kostenverlaging en het gebruik van kunstmest en chemie, wordt in stand gehouden.
Is regeneratieve landbouw dan verkeerd? Helemaal niet, zolang het landbouwprincipe maar biologisch wordt toegepast, dus gecertificeerd zonder gif en zonder kunstmest.
Veredeling of genetische manipulatie?
Voorstanders van gentech wijzen erop dat gewassen resistenter worden. De natuur is echter van zichzelf resistent en weerbaar genoeg. Daar komt bij dat de manipulatie van genetisch materiaal van levende organismen gevaarlijk is. Het roept ethische vragen op over de natuurlijke orde en de controle die mensen uitoefenen over levende organismen. Er zijn zorgen over de onvoorspelbaarheid van genetische modificaties en de mogelijkheid van onbedoelde langetermijneffecten op ecosystemen.
Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) kunnen ongewenste ecologische veranderingen veroorzaken doordat zij zich voortplanten in hun omgeving. Wij vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot gezonde groenterassen die uitsluitend eigenschappen bevatten zoals die in de natuur voorkomen.