“Ik vind het belangrijk dat mensen met passie doen waar ze goed in zijn.
Als 18-jarige weet Dustin Kluin het zeker: hij wil bij het korps mariniers. Maar het leven heeft wat anders voor hem in petto. Nadat hij als vakantiekracht bij De Bolster komt werken, gaat hij er uiteindelijk niet meer weg. Intussen werkt Dustin dertien jaar bij De Bolster en is sinds kort hoofd van de productieafdeling – een rol waarin hij helemaal tot zijn recht komt.
Hart voor mensen en efficiëntie
Dustin is verantwoordelijk voor het volledige productieproces. Op basis van de verwachte vraag starten de teeltplanning en de prijsafspraken met producenten, waarna het team van Dustin aan de slag gaat met de voorbereidingen. De functie past hem perfect: “Ik vind het mooi om met mensen te werken en hun talenten tot bloei te laten komen. Dat ze plezier in hun werk hebben, doen waar ze goed in zijn en zich kunnen bezighouden met de inhoud in plaats van met randzaken. Naast dit sociale aspect, krijg ik ook veel energie van het strategische deel van mijn functie. Hoe kunnen we het productieproces zo efficiënt mogelijk krijgen? Thuis ben ik precies hetzelfde en ook altijd bezig met ‘hoe kan iets efficiënter?’. Ik zit hier dus echt op mijn plek.
De hele wereld over
Naast het aansturen van het team is Dustin ook regelmatig op pad om de telers te bezoeken die zaden voor De Bolster produceren. En die zitten over de hele wereld: van Nederland, Moldavië en Italië tot Chili en India.
Dustin: “Bepaalde producties – zoals pompoen, paprika of tomaat – gaan door het klimaat en de daglengte beter op andere continenten. Zeker met grote volumes is de kwaliteit soms beter. Je kunt ook op andere momenten zaaien dan in Nederland, waardoor je per jaar meer beslismomenten hebt. Hierdoor krijgen we vaker zaden binnen en is onze leverzekerheid groter. Samen met de telers kijk ik hoe we de kwantiteit en kwaliteit kunnen verhogen. Ook daar is het sociale aspect belangrijk. Je krijgt te maken met allerlei verschillende culturen. Ik ben open en stel vragen, ook over de cultuur. Zo leer je veel en bouw je sterke relaties op.
Plannen voor dit jaar
Dustin kijkt uit naar de rest van het jaar in zijn ‘nieuwe’ functie. Zo komt er mogelijk een producent in Peru bij die zich gaat richten op het produceren van pompoenzaden. “Het grote voordeel daar is dat het zaaiseizoen een paar maanden langer is dan in Nederland, waardoor we meerdere producties per jaar kunnen draaien. Zo kunnen we blijven voldoen aan de vraag die er vanuit de markt is en kunnen we op elk moment leveren.
Ook met het team zijn er mooie ontwikkelingen. Er zit veel kennis en ervaring in ons team, maar die zit vooral in de hoofden van collega’s. We willen die kennis voor iedereen beschikbaar maken. Zo zijn we bezig met teelthandleidingen en jaarplanningen. Daarnaast maken we gezamenlijke afspraken voor bijvoorbeeld onkruid- en bodembeheer. Je wilt niet alles vastleggen in strakke protocollen, maar wel een duidelijke leidraad hebben – het startpunt van een goed gesprek binnen het team. Wat is de beste keuze gezien de machines en arbeidskrachten die we hebben? Ik zeg altijd: ‘Perfect is the enemy of good’. Je zult altijd concessies moeten doen, perfectie bestaat niet. Ik ben blij om te zien dat er zoveel energie en positiviteit in het team zit. We zijn samen op missie om de teelt naar een nog hoger niveau te brengen.
Toekomst
Het meest kijkt Dustin uit naar het moment dat hij in deze rol een volledig seizoen heeft meegedraaid. Dan kan het team zien of de verbeteringen ook het gewenste effect hebben gehad – en zo niet, dan bepalen ze samen een aangepast plan van aanpak. Hij eindigt: “Ik had altijd al mijn twijfels bij ons huidige landbouwsysteem, vooral wanneer ik een gifspuit rond zag rijden. Sinds ik bij De Bolster werk – en zeker sinds ik zelf kinderen heb – vraag ik me regelmatig af wat we toch allemaal in die lijfjes stoppen en ben ik me nog bewuster van het belang van biologische landbouw. Ik vind het geweldig om op deze manier bij te dragen aan ons bedrijf én aan een gezondere voedselketen. En hoop hier de rest van mijn leven nog met veel plezier te werken.